Burgery z jajkiem zamiast wołowiny – jak przygotować?

Chrupiący egg burger to połączenie klasyki z nowoczesnością – idealne na śniadanie, ale też obiad czy kolację z przyjaciółmi. Sprawdź, jak przygotować jajko, by idealnie pasowało do burgera – zarówno smakiem, jak i konsystencją. To doskonały pomysł na zdrowe, pełnowartościowe danie dla dorosłych i dzieci!

Jajko i burger – czy to na pewno dobre połączenie?

Tradycyjnym wypełnieniem hamburgera jest wołowina. Przygotowana na świeżo, grillowana, z minimalną ilością przypraw, doskonale komponuje się w miękkiej bułce z dodatkami soczystych warzyw. Jednak już od wielu lat restauracje, które stawiają na dostarczanie klientom zdrowych posiłków, takie jak np. zielonogórski Pasibus, oferują różne warianty tej aromatycznej kanapki. W menu śniadaniowym wspomnianego lokalu znalazły się pyszne burgery Zielona Góra z jajkiem, białym sosem i warzywami. Te ostatnie zostały starannie dobrane, tak by odpowiadały śniadaniowym upodobaniom większości z nas. W egg burgerze z Pasibusa znajdziesz m.in. pomidora, szczypiorek czy rukolę.

Czy jajko pasuje do burgera? Oczywiście, że tak! To alternatywa dla wołowiny, która przebojem wkradła się w serca burgeromaniaków. Jeśli chcesz spróbować takiej kanapki we własnym wydaniu, poniżej znajdziesz najważniejsze zasady jej przyrządzania.

Jajko na twardo, sadzone, a może jajecznica?

Pierwsza kwestia to forma, w jakiej jajko powinno znaleźć się w burgerze. Wersją najłatwiejszą do przygotowania jest oczywiście jajko na twardo. Pamiętaj, by nigdy nie gotować go dłużej niż 10 minut od momentu, gdy woda uzyska temperaturę wrzenia, ponieważ wtedy straci ono swoje cenne wartości odżywcze. Jajko ugotowane na twardo wystarczy grubo pokroić i położyć na bułce, oczywiście okraszonej dodatkami.

Nieco trudniej przygotować jajko sadzone, choć nie jest to oczywiście żadna magiczna sztuka kulinarna. Rozbijając jajko, musisz uważać, by nie uszkodzić żółtka, ponieważ wtedy całość nieestetycznie rozleje się na patelni. Żółtko w całości to już połowa sukcesu! Gdy jajko znajdzie się na patelni, po prostu poczekaj, aż białko się zetnie, a żółtko tylko delikatnie stwardnieje. Najlepiej smażyć ja na maśle, aż od spodu stanie się lekko brązowe. Gotowe jajko sadzone łopatką zdejmij z patelni i połóż na przygotowanym wcześniej burgerze.

Jajecznica to propozycja dla osób, którym niestraszne „niechlujne” jedzenie. Przy tym wariancie masz bowiem pewność, że przynajmniej część jajka spadnie z burgera na talerz (w najlepszym wypadku, w nieco gorszym – na koszulę i spodnie). Przygotowanie jajecznicy jest banalnie proste – wystarczy rozbić jajko, wymieszać i smażyć aż do uzyskania konsystencji takiej, jaką lubisz. Następnie przełóż jajecznicę na burgera i gotowe!

Jakie dodatki pasują do jajecznego burgera?

Wybierając warzywa, sosy i inne dodatki do egg burgera pomyśl o tym, co najbardziej lubisz jeść na śniadanie. Jajko zawsze dobrze komponuje się z majonezem. Dla wielu smakoszy to właśnie majonez okazuje się zupełnie wystarczającym sosem, który podkreśla smak przygotowanego według własnego upodobania jajka!

Jeśli chodzi o warzywa, masz zupełną dowolność – do jajecznego burgera z pewnością pasuje pomidor, papryka, cebula, wszelkiego rodzaju sałaty, rzodkiewka itp. Sprawdzą się też smażone grzyby, np. boczniaki lub kurki.

Tak przygotowany egg burger stanie się zdrowym śniadaniem dla całej rodziny. Z pewnością warto go wypróbować – czy to przyrządzonego samodzielnie, czy też zamówionego w lokalu!